I inlägget Vilken färg får fölet? skrev jag en del om det här luriga med att gissa vad föl kommer få för färg när de blir stora. Tyvärr är dagens ID-kontrollanter inte alltid så kunniga och mycket hänger på hästägaren men det här med färger kan vara svårt. Här kommer alltså ett inlägg för alla er som är lite mer intresserade av det här med hästfärger än vad ”vanligt folk” är.
Några ”regler” som kan vara bra att känna till är:
En av föräldrarna MÅSTE ha färgen om fölet ska kunna bli:
-blackt
-skäck
-skimmel

När jag betäckte mitt brunskäcka sto Ida med min musblacka hingst Ess hade jag faktiskt hoppats på att få något annat än svart. Fölet Ás f-12 ärvde varken mammas skäckanlag eller pappas blackanlag men snygg är han förstås ändå. Ás är till salu.

Om en av föräldrarna är
skimmel, black eller skäck så är det 50% chans att fölet blir det (om båda är
det är det 75% chans). Det är alltså ingen garanti att få en skäck om man
betäcker två skäckar med varandra utan 25% av avkommorna föds
enfärgade.
Blir avkomman enfärgad har anlaget ”gått förlorat” och den
hästen i sin tur kan inte få skäckföl såvida den inte betäcks med en
skäck. En häst kan även ha alla dessa tre färger (bara för att krångla till det) och kan alltså exempelvis vara skimmel född musblackskäck. Den hästen i sin tur kan få avkommor som är skimlar, skäckar och blackar. 

En black häst har alltid ål men en häst med ål är inte alltid black. 

Två svarta hästar kan få en fux som avkomma. Två fuxar kan däremot inte få något annat än en fux. Avelsgården Kirkjubær på Island gjorde det till sin profil att avla enbart fuxar (oftast med bläs) och har hållit sig till det med några få undantag. 

Här är en bild från gården Kirkjubær som jag tagit från hästryggen en gång för flera år sen när jag var på långritt.

Det finns en term som heter homozygot och det står för att hästen har fått med sig anlag av en färg från båda sina föräldrar. Två skäckar kan till exempel få en homozygotskäck som avkomma. Om en häst är homozygot får avkomman ALLTID med sig anlaget. Så de skäckar som har dubbla anlag ger alltid skäckar, de hästar som är cremello (homozygot för isabell) får alltid ”gula föl” dvs. isabell, gulsvart eller gulbrun osv.


En skimmel kan födas i vilken färg som helst. Många tror att skimlar alltid föds mörka men det stämmer inte alls. En skimmel kan födas som isabellskäck, brunblack, silversvart osv. osv. Om fölet har minst en förälder som är skimmel (jag menar här avblekbar skimmel) så kan man hålla utkik efter stickelhår som avslöjar om den ärvt anlaget eller ej. Om fölet föds med en ovanligt mättad grundfärg exempelvis kolsvart, mörkfux eller likn. så är det mycket troligt att de blir skimlar då en häst som kommer bli svart oftast föds gråa som en älgkalv. Se exempel på ett föl (Dinus från Hökebo) som föddes svettfux och senare blev skimmel i inlägget: De finaste hästfärgerna!


När fölet Imnir föddes visste vi med en gång att han skulle bli skimmel eftersom hans svarta färg var så oerhört mättad och ”kolsvart”. Att båda föräldrarna är skimlar gjorde ju dessutom att det var väldigt troligt att det skulle komma en skimmel.

Vissa färger kan ligga ”dolt” i andra. Om en fux exempelvis betäcks med en silversvart och avkomman blir fux så kan den mycket väl vara bärare av silveranlaget eftersom silver aldrig syns på fux (och inte heller på isabell eller rödblack). Det är alltså mycket troligt att den hästen i sin tur kan ge en silverfärgad avkomma om den betäcks med en svart eller brun häst exempelvis. 
Här kommer lite exempel på olika färger på föl födda på Hökebo.

Elvis är gulsvartskäck. Mamma är rödskäck och pappa är gulbrun.
Elvis som vuxen. En riktig sagohäst!
Sindy från Hökebo är bleksvart likt sin mor. Att hon har klass 1 föräldrar kan man väl nästan se? Sindy är nu två år och till salu. E: Örn frá Keldudal U: Spyrna frá Strandarhöfdi.
Lilla Sylgja ärvde sin pappas musblacka färg. Mamma är min svartskäck Freisting.
Min rödhåriga lilla Vikingur överraskade oss lite när han kom. Både mamma och pappa är musblackar men han är rödblack. Vikingur är nu ett år och till salu.

3 svar på “Ännu mer om fölets färger”
  1. Intressant, även om jag inte riktigt fattar allt 😉 Elvis var verkligen en sagohäst!

    /Ylva

  2. Va' kul att fa lara sig mer om farger!!! Tack!
    Sa manga fina fol du fott upp!!!! …och Elvis, vad fin han var, redan som liten!
    Andriette

  3. Hej. Mitt föl har en skimmelmamma, men föddes med grå fläckar som nu börjar övergå i brun…hon har vita ringar runt ögonen. Tyder detta på skimmel eller finns chans att hon får behålla sina fina fläckar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *